TWEED CAKE to włóczka przeznaczona na druty lub szydełko w formie smakowitego torciku z płynnymi przejściami kolorów. Motki są nawijane ręcznie, z trzech nitek z luksusowej mieszanki wełny jagnięcej, jedwabiu i poliamidu (50% wełna, 25% jedwab, 25% poliamid z recyklingu) w ten sposób, aby tworzyć dzianinę o subtelnym, cieniowanym efekcie ombre. W miejscu dołączenia kolejnego koloru jest węzełek. Przędza, z której wykonujemy torciki jest miękka i miła w dotyku, melanżowa o wygladzie tweedu z kolorowymi drobinkami. Przędza została wyprodukowana we Włoszech. Przykładowa waga 100g zawiera ok. 500m nitki. Z jednego motka 1500m można wykonać dużą chustę, lub sweter.
Producent zaleca pranie do 30 stopni C.
Skład: 50% wełna, 25% jedwab, 25% poliamid z recyklingu | Waga motka: ok. 300 g | Długość nitki w motku: ok.1500 m