NATURAL CAKE CLASSIC to włóczka przeznaczona na druty lub szydełko w formie smakowitego torciku z melanżowymi przejściami kolorów. Motki są nawijane ręcznie, z trzech nitek przędzy o składzie 85% organiczna bawełna i 15% wełna merino extrafine w ten sposób, aby tworzyć dzianinę o subtelnym, cieniowanym efekcie ombre. Przędza, z której wykonujemy torciki jest miękka i miła w dotyku, została wyprodukowana we Włoszech i posiada certyfikat OEKOX-TEX Standard 100 oraz GOTS. Bawełna organiczna, inaczej bio-bawełna to bawełna pozyskiwana z upraw, które spełniają rygotystyczne normy ekologiczne. Uprawy te nie używają pestycydów, syntetycznych nawozów czy szkodliwych chemikaliów. W procesie produkcji bawełny organicznej dba się o ochronę środowiska, zachowanie bioróżnorodności i zdrowie gleby. Ze względu na brak szkodliwych chemikaliów bawełna organiczna jest łagodna dla skóry, rzadziej powoduje alergie i podrażnienia. To bezpiecznu wybór dla najmłodszych. Dodatek wełny merino extrafine sprawia, że włóczka jest miła i delikatna w dotyku.
Przykładowa waga 100g zawiera ok. 500m nitki. Z jednego motka 1000m - można wykonać średnią chustę, z 1200m dużą, a z 1500m letnią bluzeczkę lub sukienkę.
Producent zaleca pranie do 30 stopni C.
Skład: 85% bawełna organiczna, 15% wełna merino extrafine | Waga motka: do wyboru | Długość nitki w motku: do wyboru